14 Ekim 2014 Salı

Yaş Kömbe

Bayramlarımızın vazgeçilmezidir kömbe. Şimdi gidin Osmaniye ve çevresi buram buram kömbe kokar.
Malzemeler
  • 500 gr sıvıyağ
  • 500 gr şeker
  • 1 kg süt
  • 500 gr yoğurt
  • 3 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı kömbe otu (rezene)
  • 1 tatlı kaşığı çörek otu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • alabildiği kadar un
Yoğurtlu Üst Harcı için
  • 2,5-3 kg koyu ve ekşi olmayan yoğurt
  • 1 su bardağı susam
  • 1 dolu yemek kaşığı nişasta
  • 4-5 su bardağı şeker (şekeri kendi damak tadınıza göre ayarlayın.)
Yapılışı
  • Kömbe otu ve çörek otunu bir tavaya alıp kısık ateşte 1 dakika kadar kavurun. Kavrulan malzemeyi havanda iyice dövün.
  • Geniş bir yoğurma kabına süt, yoğurt, yağ, şeker ve kömbe otunu koyup karıştırın.
  • Kabartma tozunu un ile harmanlayıp  ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini örtüp bir saat dinlendirin.
  • Dinlenen hamurdan 10 eşit beze yapın.
  • Her bezeyi yarım santim kalınlığında açın.

  • Kenarlarını yukarı doğru bükün. İç kısmını çatalla bastırın. Kabarıp yoğurt taşmasın.
  • Şeker, yoğurt, nişasta ve susamı derin bir kapta karıştırın. Pütür kalmaması için iyice çırpın. 
  • Her açtığınız hamur tabanın üzerine 2-3 kepçe döküp yayın. Yoğurt fazla sulu olmasın. Pişerken daha da sulanıp taşar.
  • Kömbeleri fırına verip altını ve üstünü pişirin.  Pişerken şişen yerlerine çatal batırın.
  • Pişen kömbeyi temiz bir bez üzerine alın. Diğer kömbeleri de aynı şekilde yapın.
  •  Kömbeler iyice soğuduktan sonra iki tanesini üst üste kapatın.
Not: Bu ölçü listesinden toplam 10 adet kömbe çıkıyor. Ölçü kabı 500 lilrelik bir ölçü kabı kullandım.
 Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Elma Sirkesi

Malzemeler Yeterince elma 1 yemek kaşığı şeker Icme suyu 1 silme cay kasigi kaya tuzu 2 lt lik kavanoz Yapılışı 1. Elmalari iyi...