11 Kasım 2017 Cumartesi

Sirke Kurmanın Püf Noktaları

Sirke ile ilgili bilgileri okuyup internetten bir çok püf noktası derledim. Mutfaktaki uçuşan sinekler doğru yolda olduğumun habercisi idi ve çok heyecan vericiydi.
Bakalım benim sirkem nasıl olacak.

Sirke Kurmanın Püf Noktaları
1. Sirke anasi ve bal ile kurulur. Eğer sirke anasi yoksa nohut, bulgur ve bal ile kurulur.

2. Sirke serin havalarda kurulmalıdır. Baharda sirke sinekleri, sıcak havalarda kurtçuklar oluşur.

3. Oluşma süreci hava sıcaklığına göre değişkenlik gösterir.

4. Karıştırmaya rağmen kararma ve köpük oluşması normaldir.

5. Sirkeyi kuruduktan sonra meyveler dibe çökene kadar yaklaşık 20 gün karıştırılır.

6. Sirkenin üzerindeki beyaz oluşumlar sirke anası oluşumlaridır.

7. Sirke anasının olmaması sirkenin olgunlasmadigi anlamına gelir. Bu sirke kullanılır.

8. Meyveler dibe coktukten sonra sirke anasi oluşumunu takip edin.

9. Sirke anasi dibe coktukten 15-20 gün sonra sirkeyi süzün

10. Süzülen sirkeye bir tatlı kaşığı kaya tuzu ekleyin.

11. Sirke yaklaşık 40-50 günde suzulmelidir. Aksi takdirde toksik madde oluşur.

12. Süzülen sirke bulanık olur. Bekledikçe berraklasir.
13. Sirkeyi tortusu dibe coktukce bir kaç kez süzmek gerekir.

14. Organik meyve bulamamissaniz marketten alınan meyvelerle de yapılır.

15. Marketten alınan meyveyi ilaçlı olma ihtimaline karşılık iyice yıkandıktan sonra sirkeli suda 5-10 dakika bekletip durulanir.
16. İlaçlı meyve ile sirke yapıldığında sirkede sunmeler olabilir.

17. Meyveleri süzgece alip bekletin. Bu neden gereklidir? Sirkeleşmeyi sağlayan bakterilerin çoğalması için. Yeni yıkadığınız meyvelerde bakteriler en az seviyededir. Bekleme zarfında bakteriler çoğalar bu da sirkeleşme için iyi bir şeydir.
18. Sert meyveleri irice doğrayın. Yumuşak meyveleri ise elinizle ezin.

19. Kavanozların ağzın üç dört parmak eksik olacak şekilde su ile doldurun. Aksi halde asitlendikce tasabilir.

20. Her türlü meyvenin sirkesi yapılır.

21. Sirkenin suyunu kaynatıp sogutulmalidir ve kavanozlar steril edilmelidir.
22. Ayva sirkesi yaparken çekirdekleri ayrılmalıdır. Aksi halde suyunu agirlastirir

23. Sirkeyi kuruduktan sonra karanlık bir ortamda bekletilir.

24. Sirke ile ilgili en önemli püf noktayi unuttum. Onlarla konuşup onları sevmeliyiz ki sirkemizin lezzetine lezzet katalim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Elma Sirkesi

Malzemeler Yeterince elma 1 yemek kaşığı şeker Icme suyu 1 silme cay kasigi kaya tuzu 2 lt lik kavanoz Yapılışı 1. Elmalari iyi...